УГЛЕДНИ ЧАС КАЛИГРАФСКЕ И ИСТОРИЈСКЕ СЕКЦИЈЕ


28.01.2022.

Настављамо са занимљивим угледним часовима. Овог пута наставница Јасна Глушац, испред историјске секције и Бојана Данчула Дејановић, испред калиграфске секције, ујединиле су се да на другачији и занимљив начин обраде добро познату тему о животу и делу Светог Саве. Циљ овог часа, али и професионална идеја наставница, је да се споји традиционално и модерно. Често чујемо да су деца сада другачија, да се променило време, да се не разумемо. Ништа од тога није тачно ако им се приђе на прави начин. Деца су заинтересована за све што им се приближи и што их заинтригира.

На овом часу у потпуној хармонији били су рачунари и пројектори са оловкама и вештим дечјим рукама. Било је чак места и за омиљени предмет младих – паметни телефон.

Час је замишљен тако да су ученици централне фигуре и да они заједнички долазе до сазнања која су постављена као образовни циљеви часа. С обзиром да је у питању рад секција, захтеви су тежи и потребно је озбиљније знање. Наставнице су осмислиле тако да први део часа буду „откривалице“, питања из разних области, затим квиз и асоцијације. На самом почетку ученици се јављају и бирају неко од 18 скривених питања, ако знају, осталима говоре одговор уз објашњење, ако не знају, постављају питање наставницама, свакој из своје области. Наставнице уз одговор дају и занимљиво објашњење. Питања су састављана тако да обухвате све најбитније, али уз проширење које је неопходно за даровитије ученике секције. После тога следи квиз који је ученицима био интересантан, а применили су знање које су имали, или оно што су у „откривалици“ сазнали. Квиз није био такмичарског типа, ученици су се јављали и одговарали. Затим је био најузбудљивији део часа – игра асоцијација. Припремљене су три асоцијације, било је такмичарског типа, по двоје је учествовало у свакој игри. Прве две асоцијације су брзо решили, а код треће су се намучили и било је потребно да тимски дођу до решења и да користе све информације и знања која имају. Тако тече теоријски део часа, а након тог дела, ученицима су подељена украсна срца од дрвета на којима су исписивали натпис “Срећна слава“, неку другу пригодну поруку, или цртали мотиве у вези са Светим Савом. Украсна срца су добили на поклон, а она могу да буду занимљив детаљ приликом паковања поклона. Посебан практични део траје све време, то је исписивање и сликање по стакленим чашама. Група ученика је током целог часа вредно радила, па су на крају часа поносно показали своје радове. Како је паметни телефон нашао своју примену на овом часу? Увек тема за расправу, за и против, квари омладину, или је брзи извор информација. Против времена се не може, против уређаја никако, деца их користе, ми их користимо. Када им на часу дозволите да користе телефон и да сврха буде процес учења, онда сте спојили лоше и добро, старо и ново, популарно и непопуларно. На овом часу ученицима је било дозвољено да на својим телефонима траже мотиве које ће исписивати или цртати. Телефони су послужили, а деца су победила, нико није изгубио, сви смо били добитници.

Док је час трајао у позадини је свирала средњовековна музика, то је допринело да хол школе, у ком се све одвијало, постане сцена на којој се ствара и учи.

Час се завршио, пројектор угашен, каблови спаковани, а понеко дете и даље седи и пише по дрвеном срцу....Нама је срце пуно, јер волимо свој посао.

Бојана Данчула Дејановић,

наставница српског језика и књижевности

Галерију слика "УГЛЕДНИ ЧАС КАЛИГРАФСКЕ И ИСТОРИЈСКЕ СЕКЦИЈЕ " можете погледати на нашој страници "Галерија" или ОВДЕ

СВЕ НОВОСТИ