Вести...


Подела простора ОШ "Ратко Митровић" са Музичком школом "Станислав Бинички"
јул 2014.

Пре свих формално правних питања нама су највећа брига НАША ДЕЦА!

Желимо да верујемо да је тако и код наших надлежних органа који се баве школама и образовањем наших будућих стручњака. Такође, желимо да верујемо да ће наши надлежни први дати пример како се проблем конструктивно и на темељу струке решава.

Предвиђеном поделом простора са Музичком школом „Станислав Бинички“, која се сада спроводи, ученици Основне школе „Ратко Митровић“ неће у септембру имати где да похађају наставу. Школа је радила на решавању овог проблема, обезбедила анализу свих могућности и одавано упозоравала да ће настати проблем уколико радови на овај начин отпочну. Архитектонским анализама је утврђено да у делу простора преосталом за ученике  ОШ „Ратко Митровић“ није могуће обезбедити довољан број учионица и простора који би испуњавали минимум прописаних норматива о школском простору и противпожарној заштити, било да се настава одвија у једној или у две смене.

Да ли су наши ученици деца другог реда, деца мање важна? Да ли нашу децу у ЊИХОВОЈ СОПСТВЕНОЈ ШКОЛИ, у центру Београда у 21. веку треба само угурати у неки простор на било који начин, без обзира да ли простора има довољно и да ли је услован, без обзира што је неко мудар и стручан још 1990. године осмислио минимум услова у којима деца треба да уче и раде?!

Од надлежних само очекујемо да омогуће да се обезбеде нови услови у којима ће обе школе моћи несметано и безбедно да функционишу и раде. Дубоко верујемо да ће они то и учинити!

У супротном, ученици ће, немајући где да похађају наставу, отићи у друге школе, наставници ће остати без посла... Угасиће се једна успешна београдска школа која је давала изузетно високе резултате у свом раду (високе пласмане на такмичењима од општинског до републичког и међународног нивоа), високе  резултате на завршном испиту и одличну проходност својим ученицима на даље нивое школовања. Не верујемо да је то било коме у интересу!

Активирање званичне Интернет презентације Савета родитеља - Сачувајмо ОШ “Ратко Митровић”
2. јул 2014.
На седници Савета родитеља, одржаној 02.07.2014. године, једногласно је подржана иницијатива за активирање Интернет презентације под називом Сачувајмо ОШ „Ратко Митровић”, са циљем да унапреди правовремену и тачну информисаност јавности (нарочито родитеља, ученика и запослених у ОШ „Ратко Митровић“) о активностима Савета родитеља на очувању прописног наставног процеса и капацитета Школе.

Градско такмичење "Читалачка значка 2014"
26-27. маја 2014.
На Градском такмичењу "Читалачка значка 2014" ученик IV разреда наше школе Угљеша Стефановић освојио је титулу Великог говорника...
Опширније...Пролећни распуст
17-23. априла 2014.
У четвртак 17. априла почео је пролећни распуст и трајаће до среде 23. априла (настава поново почиње у четвртак 24. априла).
Нашим драгим ученицима желимо да лепо проведу овај пролећни распуст и срећне ускршње празнике!

Манифестација „Град отвореног срца“
1. јануар 2014.
Ученици наше школе, 1. јануара 2014. године, учествовали су у манифестацији „Град отвореног срца“ у коју се први пут укључила и Градска општина Нови Београд. Испред ТЦ „Нови Меркатор“ постављена је бина са озвучењем и професионалним забављачима. Наши ученици трећег и четвртог разреда су песмом и рецитацијом наступили у забавно–музичком програму, који су припремила деца основних школа Новог Београда. Програм је трајао од 10:00 до 14:00 часова. За ову приредбу ученике су припремили наставници разредне наставе Милан Лакић и Јелена Шеретовски и наставница музичке културе Ивана Вујанац. Укључили су се и помогли и родитељи ученика тако што су довели децу.

Прослава Нове године за старије разреде
24. децембар 2013.
Ученици 5 - 8. разреда су 24.12.2013. године имали су такође веома добро организовану прославу Нове године у простору дискотеке ''Трезор'' у згради Дома инжењера и техничара, а у сарадњи са агенцијом ''Беоарс БМ''. Ученицима је приређено послужење, одличан музички програм и анимација, а гост вечери је била глумица Тамара Драгићевић. Простор је у периоду друге половине децембра закупљен искључиво за потребе дечјих прослава. Такође, аранжман је обухватао организован превоз од школе до дискотеке и назад.

Прослава Нове године за млађе разреде
24. децембар 2013.
За све ученике 1 - 4. разреда, 24.12.2013. године од 11:00 до 13:00 часова, организована је прослава Нове године у простору „Театар 78“ у Ресавској улици, а организацији агенције „Еверест“. Ученицима је приређена новогодишња представа и дружење са Деда Мразом, анимација, дискотека и послужење – сендвич и сокови. Аранжман је обухватао и организован превоз од школе до позоришта и назад.

Општина Нови Београд наградила најуспешније ученике
19. децембар 2013.
Ученицима који су у претходној школској години освојли награде на такмичењима Градска општина Нови Београд је припремила пригодне поклоне. Поклони су, поред осталог, садржали и „Јуниор картицу“, која омогућава бесплтно коришћење спортских и културних објеката на територији Општине. Тим поводим је 19.12 .2013. године у школу посетио Председник општине Нови Београд г-дин Александар Шапић и поделио деци поклоне.

„Новобеоградски школски дани атлетике“
7. децембар 2013.
У Спортском центру Нови Београд у сарадњи са Атлетским клубом Нови Београд Градска општина Нови Београд, 07.12.2013. године, организовала је такмичење „Новобеоградски школски дани атлетике“. Учествовала је екипа у саставу Кристина Радовић 3/1, Лука Божић 3/1, ДринаЂорђевић 3/2, Петар Стојановић, 3/2, Миња Суџум 4/1, Андрија Хреља 4/1, Марко Поповић 4/1, Алекса Стојановић 4/1, Филип Јоцкић 4/2 и Филип Јањићијевић 4/2 и освојила је убедљиво прво место и пехар на овом општинском такмичењу. Ученици су морали да савладају 4 различитеа дисциплине у што краћем врменском року: штафетни полигон, спринт преко препона, скок из места у даљ и бацање медицинке са колена. Учнике је спремао Дејан Јовановић, наставник, разредне наставе, у сарадњи са студентима Факултета спорта и физичког васпитања Филипом Ковачевићем Александром Анђелковићем.

Трибина у Дечјем културном центру
14. новембар 2013.
У Дечјем културном центру, 14.11.2013, године организована је трибина са презентацијом резултата са школских радионица. Наше ученице су са наставницом српског језика Данком Буха као посебно активне присуствовале трибини и добиле плакету.

Представа „Лажеш Мелита“ - Мало позориште „Душко Радовић“
7. новембар 2013.
Посета представи „Лажеш Мелита“ реализована је 07.11.2013. године у простору и организацији Малог позоришта „Душко Радовић“ (простор бившег биоскопа „Југославија“). Аранжман је обухватао и организован је превоз од школе до позоришта и назад.

Анђелка Танчић - добитник награде „Мина Караџић“ за 2013/2014. годину.
28. октобар 2013.
На Петој смотри стваралаштва школских библиотекара, одржаној 28. октобра 2013. у ОШ „Ђорђе Крстић“, наша библиотекарка Анђелка Танчић добила је Награду „Мина Караџић“ за 2013/2014. годину. Поносни што имамо најбољу библиотекарку у Србији, честитамо нашој колегиници Анђелки Танчић на овом великом признању.
- Видео снимак доделе награде на каналу "YouTube"
- Правилник о награди "Мина Караџић"

Посета Сајму књига
25. октобар 2013.
Београдски Сајам књига, 25. октобра 2013, посетило је 57 ученика 5. до 8. разреда , са својим одељенским старешинама, наставницима и директором школе.

Радионица „Нисам насилан – ја сам КУЛтуран“
17. октобар 2013.
У четвртак 17.10.2013. године у организацији Београдског еколошког центра, а под покровитељством Града Београда - Секретаријата за образовање и дечју заштиту реализована је радионица „Нисам насилан – ја сам КУЛтуран “ за све ученике седмог разреда, која за циљ има развијање свести о начинима решавања конфликтних ситуација и промоцију ненасилног понашања код деце.

Екскурзија осмог разреда
10 - 12. октобар 2013.
Тродневна екскурзија 8. разреда реализована је 10 – 12. октобра 2013. године у организацији агенције „Протимис“ из Београда. Ученици су обишли Овчарско-кабларску клисуру и посетили средњевековни манстир Ваведење. Посетили су и уз стручног водича разгледали „Старо село“ у Сирогојну, обишли музеј на отвореном "Етно-парк". Ишли су на Мокру гору. Возили се Шарганском осмицом и упознали се са музејско-туристичком атракцијом - воз се креће пругом уског колосека. Најлепши делови трасе су полазна станица воза на Мокрој гори, станица Јатаре, извор „Беле воде“ , музеј железнице на отвореном. Обишли су село Мећавник, посетили Дрвенград режисера Емира Кустурице. Обишли су туристички центар Златибора. Посетили су на крају и средњевековни манстир Благовештење у коме се замонашио Патријарх Српски Павле. Арнжман је укључивао два пуна пансиона у хотелу „Палисад“ у центру Златибора, превоз комфорним туристичким „Ластиним“ аутобусом, улазнице за све посећене објекте, дискотеку, лекарски надзор.Екскурзија је реализована заједно са ученицима седмог и осмог разреда ОШ “Ђуро Стругар“ и протекла је у одличној атмосфери и спортским дружењима.

Настава у природи - "Митровац на Тари
2 - 9. октобар 2013.
Према плану Стручног већа млађих разреда у школској 2013/14. години изведена је настава у природи у разредима: 2/1, 2/2, 3/1, 3/2, 4/1 и 4/2. Ученици су ишли у организацији Центра дечјих летовалишта и одмаралишта града Београда. У периду од 02.10. до 09.10.2013. године ученици и учитељи ових шест одељења боравили су у Митровцу на Тари и одржавали наставу у природи по предвиђеном плану и програму. Смештај са 7 пуних пансиона био је добар у Центровом објекту као и организација, храна одлична. Сви предвиђени садржаји су реализовани, све је у потпуности прилагођено деци узраста разредне наставе. Услови за извођене наставе у природи су били добри. Планирани наставни садржаји су у потпуности остварени. На свим поменутим дестинацијама остварене су програмом планиране посете. Све време трајања наставе у природи биле су обезбеђене лекарске услуге и рад аниматора са децом. Превоз је био организован одличним „Ластиним“ аутобусима.

18. Ревија дечјег стваралаштва
8. октобар 2013.
Наша школа имала је веома успешно представљање на 18. Ревији дечјег ставаралаштва у "Сава центру", одржаној 8. октобра 2013. у организацији „Пријатеља деце“ Новог Београда. У ревијалном делу наступали су хор наше школе и оркестар. Предводила их је и припремала наставница музичке културе Ивана Вујанац. У холу Сава центра представили само се многобројним дечијим креативним радовима, промо – материјалом (постери, флајери, беџеви, обележивачи за књиге...), филмом о школи и пауер –поинт презентацијом на великом видео - биму. Поставку нашег штанда и паноа уприличиле су наставница ликовне културе Јасмина Тица и српског језика Вања Секуловић. Све активности око нашег представљања на 18. Ревији дечјег ставаралаштва координирала је Јелена Шеретовски, наставник разредне наставе.

Свечано учлањење првака у дечје одељење Библиотеке града Београда „Марија Агапова“.
8. октобар 2013.
У Mесној заједници "Стари аеродром" организована је приредба поводом свечаног учлањења првака из наше школе и ОШ „Ђуро Стругар“ у дечје одељење Библиотеке града Београда „Марија Агапова“.

Посета представи "Сунџер Боб"
3. октобар 2013.
Ученици првог разреда посетили су представу "Сунџер Боб" са агенцијомса „Еверест“ која је ову представу организовала бесплатно за за наше ученике.

Маскенбал
4. октобар 2013.
"Дечја недеља" је 04.10.2013. године обележена маскенбалом ученика од првог до четвртог разреда, који је протекао у изузетно веселој атмосфери у којој је дошла до изражаја непресушна дечја машта и креативност. За организацију маскенбала била је задужена Јелена Шеретовски, наставник разредне наставе.

Обилазак Калемегдана
26. септембар 2013.
Ученици шестог разреда су са наставницом историје Љубицом Милисављевић посетили калемегданску тврђаву и обишли културно – историјске знаменитости.

Трибина "Рад библиотекара у светлу закона"
25. септембар 2013.
У нашој школи, 25. септембра 2013, је одржана трибина за школске библиотекаре „Рад библиотекара у светлу закона“.

Креативна радионица "На слово на слово"
10. и 17. септембар 2013.
У мултимедијалној учионици, 10. и 17. септембра, одржане су креативне радионице за млађе основце под називом "На слово на слово".


"Power Point" презентација креативне радионице "На слово на слово"


Радионица "Писменост за 21. век"
8. септембар 2013.
У нашој школи одржана је радионица за насавнике и бибилиотекаре Новог Београда под називом "Писменост за 21. век"