Студијско путовање


26.6.2019.

Oрашац – Марићевића јаруга – Етно село „Бабина река“

Орашац – село код Аранђеловаца, које има врло важно место у српској историји, у коме је на Сретење 15.2.1804. године отпочет Први српски устанак, познат као Српска револуција. Локални кнез Теодосије Марићевић сазвао је скуп у јарузи на свом имању.

Окупљени кнезови, свештеници, најпре су за свог вођу су изабрали Ђорђа Петротвића, познатог под надимком Карађорђе, који је одмах повео устанике у борбу против Турака.

Место историјског скупа остаће познато као Марићевића јаруга. Поводом стопедесете годишњице од почетка устанка 1954 године, на истоименом месту је подигнута „Меморијска чесма“ у знак сећања на важан историјски догађај.

Захваљујући помоћи Карађорђевог праунука, краља Александра I, изграђена је меморијална школа, која доминира платоом у својој мешавини романичког и фолклорног стила. Школа је у непосредној близини Марићевића јаруге, која и данас броји преко стотину ученика.

На 200 – ту годишњицу почетка Првог српског устанка испред школе је подигнут споменик Карађорђу, од белог венчачког мермера.

У непосредној близини Лазаревца – село Трбушница, налази се етно село „Бабина река“, у склопу комплекса који је окружен шумом, налази се језеро и истоимена река, у коме шетајући уживате у природи и пецању.

СВЕ НОВОСТИ