КАЛИГРАФИЈА – други део


07.02.2020.

Наша лепа прича о калиграфији се наставља. Били смо 28.1.2020. на радионици у Етнографском музеју. То није била „обична“ радионица. Прво смо обишли комплетну поставку музеја и кустос нас је упознала са свим битним чињеницама, али је и организовала попунарну музејску „детективску игру“. Ученици су имали задатак да открију где се све на експонатима налазе трагови писма. Путујући кроз време, схватили су да су почеци писма били у траговима и добро скривени, да би, како време пролази, били све јаснији и уочљивији. Уживајући у игри, научили су много.

Други део посете био је директно у вези са калиграфијом. Иван Стратимировић, наш познати калиграф и председник Удружења „Култура ћирилице“, одржао је деци занимљиво предавање о историји калиграфије, као и о њеној примени у данашње време. Испричао им је и о занимљивој међународној изложби калиграфије коју је организовао у Етнографском музеју. Након тога, почела је забава! Господин Стартимировић је показивао деци како се „рађају“ слова у калиграфији. На калиграфској мрежи ученици су исписивали слова и уживали. Договорена је даља сарадња.

Наш план је да калиграфија постане ваннаставна активност којом ће се деца бавити од наредне школске године. Да бисмо тај план и остварили, већ сутрадан су ученици седмог разреда одржали радионицу ученицима трећег разреда. Била су то два часа потпуног уживања. Седмаци су били прави учитељи, занимљиви, весели и креативни, а трећаци су показали да могу много више од очекиваног. Највећи успех ове радионице није калиграфија као вештина писања, већ сарадња „малих и великих“, другачији приступ учењу и смехом испуњена учионица.

Наставник српској језика,

Бојана Данчула Дејановић

СВЕ НОВОСТИ