ДЕЦО, ВАШ ШКОЛСКИ ПСИХОЛОГ ВАМ ПОРУЧУЈЕ....


19.03.2020.

Поштовани ђаци,

Сусрели сте се са непознатом и чудном ситуацијом. Нисте у школским клупама, а није распуст. Шта вас је одвојило од дружења, ускратило велике одморе, тешке контролне и свакодневне школске обавезе? Одговор је - ванредно стање. Две речи, не тако дуге, а ни страшне, а опет веома озбиљне. Морате бити на висини тешког задатка који је пред вама. Ново је много тога, за вас једну од најбитнијих новина представља учење на даљину, онлајн настава и једносмерна комуникација са наставником. Много причам са вама и знам да ви, деца, најбоље реагујете на ново и најбрже се снађете. Сигурна сам да ћете нама, одраслма, помоћи да лакше пребродимо овај период. Верујем да ће вам најтеже бити да скоро непрекидно боравите у кући. Ограничава вам се кретање, које је вама једна од основних потреба. Уз све то, морате бити одговорни за мере заштите, појачану хигијену, одговорност у понашању. На први поглед звучи застрашујуће, зар не?!

Ипак, ништа није тако страшно. Прво, учење... Да бисте порасли и развили се правилно, морате и редовно да учите. Не само то, морате да напредујете, да идете ка свом циљу, да негујете таленте... Зато, децо, искористите све погоднoсти које имате, а што вам је за учење неопходно. Настава је ту за вас, ваши учитељи и наставници се труде и дају све од себе да вам обезбеде квалитетну, занимљиву и што комплетнију наставу. Зато се од вас очекује да будете одговорни, да редовно учите и искористите правилно све садржаје које за вас припремају и остварују ваши учитељи и наставници. Самим тим што је ново, учење на даљину може бити занимљиво. Искористите прилику да учите на другачији и модернији начин! И још нешто, будите креативни, осмислите неки свој начин, предложите наставницима садржај који сте пронашли, креирајте своје дигиталне светове.

Организација времена је знање и умеће. Ви их имате, сада имате прилику и да их покажете. Пред вама су дани које можете организовати тако да има времена за све. Учење је на првом месту, часови су ту, школске обавезе такође, а кад то завршите имате прилику за све кућне, породичне активности за које раније није било довољно времена. Искористите време за породичне разговоре, дружења, друштвене игре у кругу породице, за хоби, цртајте, пишите, читајте. Интернет користите као прозор у свет, искористите благодети мноштва корисних и занимљивих садржаја које можете наћи и у којима учећи можете истински уживати. Ваши родитељи и ми смо ту да вам дамо савет, да подржимо ваше идеје и да са вама стварамо нове „онлајн успомене“.

И на крају, деци је потребна активност. Ето прилике да у кућним условима, можда заједно са неким од укућана, примените свакодневне физичке вежбе које сте научили на часовима физичког, а које ће вам помоћи да одржите активан дечији дух и физичку спремност.

Искористите време на најбољи начин. Тако најпре себи, а онда и вашим укућанима, вашим наставницима и осталима чините најбоље.

Остајте здрави, ведри и весели! Уз жељу да се што пре поново дружимо у нашој дивној школи, од срца вас поздрављам и желим вама и вашим укућанима све најбоље!

Пратићу и уживаћу у вашем напретку, вашим идејама, вашим креативним решењима!

Ваш школски психолог

Гордана Блажовић

СВЕ НОВОСТИ