СВЕТСКИ ДАН ПОЕЗИЈЕ


21.03.2020.

Драга децо,

Светски дан поезије! Данас се обележава дан посвећен поезији. Чехов је сковао једну лепу мисао – „да речима буде уско, а мислима широко“. То вам је суштина поезије. Треба да кажете много у неколико строфа и стихова, да искористите мноштво стилских фигура како бисте дали пренесено значење обичним речима, да пошаљете мисао далеко, „до краја, и још даље, иза краја - до бескраја“. Док сте мали, више волите приче, јер имају догађаје, ликове, сцене које памтите, дијалоге којима се смејете, али... како улазите у свет одраслих, како почињете више да мислите о емоцијама, реакцијама, поступцима, световима, даљинама, пространствима... тако све више волите поезију. Бранко Миљковић, наш познати песник, рекао је: „ Уби ме прејака реч!“. Тражите прејаке речи у поезији, оне што носе поруке из надреалних светова, из даљина у којима се крије тајна живота. Читајте поезију, учите стихове напамет, слушајте како рецитују мајстори, уживајте!

Ваш задатак за данас је да пронађете песму и да је прочитате наглас! Онако јако и изражајно – да „грми“. Прочитајте песму некоме. Питајте родитеље и укућане које се песме сећају из школе, а коју највише воле. Укуцајте на гуглу „поезија за децу“, па пронађите лепе песме. Подсетите се лирских песама које смо читали у школи.

Сећате ли се Ане Франк? Онај део кад стоји крај прозора, пролеће је, а она не може напоље, да трчи, иде у школу, заљубљује се... И ми смо сада мало спутани, али чекају нас дивни дани. Зато уживајте у уметности. Пратите културне садржаје, мого тога сада може да се види онлајн.

Имам домаћи и за маме и тате. Реците им да данас они вама прочитају једну песму коју воле. Шалим се мало, али јесте лепа идеја. Читајте данас поезију и уживајте у свету уметности.

Велики поздрав!

1.Читајте и рецитујте песме

2.Пробајте да пишете песме

3.Слушајте музику

наставница српског језика и књижевности

Бојана Данчула Дејановић

СВЕ НОВОСТИ