ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА ЗА УЧЕНИКЕ 8. РАЗРЕДА


08.04.2020.

Драги осмаци,

Дани полако пролазе. Време тече ка једној од најважнијих одлука сваког младог човека- одлука о избору будуће школе и занимања. Иако до тог избора има још доста времена, желим да вас у најкраћим цртама подсетим на важне чињенице у вези са школском и професионалном оријентацијом, о којима смо већ разговарали на часовима и индивидуалним контактима у школи. Покушаћу да вам још једном помогнем да на најефикаснији начин, уз помоћ својих родитеља, донесете ову важну одлуку.

1. Избор школе и будућег занимања мора бити добро промишљен, а не резултат случајног избора. Садашњи избор, поготово за оне ученике који се опредељују за средњу стручну школу представља неку врсту опредељења и усмерења ка одрађеној групи занимања или врсти послова.

2. Код избора занимања посебно водите рачуна о цртама ваше личности, јер будући посао који треба да обављате можда неће бити у складу са вашим карактеритикама (нпр. ако сте интровертни, затворени у себе, недовољно причљиви, не успостављате лако контакт, погрешно је бирати професију којој је у основи комуникација и социјални односи...)

3. Важно је обратити пажњу и на ваше способности, јер свако од нас поседује неке вештине и способности које му „иду од руке“ и у којима је успешан. Оно што нам лако иде, треба да буде и део наше професије и будућег школовања (нпр. ако сте успешни у природним наукама, ваш избор у гимназији треба да буде природно-математички смер...)

4. Лична интересовања су за будућу професију и школовање такође веома битна. Оно што волиш, оно што се учи и ради са вољом и жаром, важно је за успех у будућем школовању, а нарочито професији. Незадовољство у послу може се код одраслих рефлектовати на незадовољство и у другим сферама живота, што нимало није пријатно, поготово кад се узме у обзир чињеница да велики део дана запослени људи проводе на послу.

5. Здравствене карактеристике сваког од нас битне су за избор будућег занимања, јер могу онемогућити успешно обављање послова у будућности (нпр. особе склоне алергијама би требало да избегавају занимања у којима су присутне агресивне супстанце...)

6. Перспективе наставка школовања, напредовање у струци и лична афирмација, још су неке од карактеристика о којима се треба инфоримисати код доношења одлуке о избору будуће школе и занимања. Поред тога, иако нису најбитније, дефицитарност занимања на тржишту рада и висина зараде, су карактеристике занимања о којима неки размишљају.

Типичне грешке код избора школе и занимања:

1. Уписујем се у школу у коју иде мој најбољи друг/другарица

Уколико си у погрешно одабраној школи, другарица или старо друштво не могу ти помоћи. У новој средини те чека мноштво нових пријатеља, а нека од тих могу постати трајно пријатељство. Старе другове можеш увек да виђаш, одлазак у различите школе не значи и раскид пријатељства.

2. Уписујем се у најближу школу мом месту становања

Код избора школе много је других важнијих разлога за избор школе, близина становања не треба да буде пресудна, поготово што средња школа траје три или четири године, а избор професије и занимања је један од најважнијих животних избора.

3. Уписаћу се у школи по жељи и избору мојих родитеља

Тачно је да родитељи најбоље познају тебе и твоје карактеристике и умногоме ти могу помоћи око избора школе и занимања. Ипак, тај избор треба да буде твој, уз подршку и помоћ твојих родитеља, уважавајући твоје жеље. Ниси довољно одрастао-ла да би ту одлуку могао-ла да донесеш потпуно самостално. Уколико се твоје жеље поклапају са родитељским, немој по сваку цену бирати нешто супротно.

4. Уписаћу се било где, јер имам слабији успех

И поред чињенице да мањи број укупних бодова за упис у средњу школу ограничава избор будуће школе, постоје многе школе и образовни профили који могу бити твој реални избор. У оквиру њих, начини правилан избор у складу са твојим карактеристикама и жељама.

5. Бирам једну школу, друга не долази у обзир

Осим школе која је твој први избор, битно је да имаш и резервне варијанте, јер је број места на сваком смеру и образовном профилу ограничен. Унапред се потпуно поуздано не зна какав ће бити критеријум за упис у ту школу у наредној школског години.

Овде су укратко дати савети за твој добар и успешан избор и наставак школовања.

Школа, односно занимање мора одговарати ТЕБИ, а не другима и мора бити пажљиво одабрана.

Ја ти у томе желим пуно успеха и среће!

Поздравља вас Гордана Блажовић,

психолог

СВЕ НОВОСТИ