САРАДЊА УЧЕНИЧКОГ ПАРЛАМЕНТА ДВЕ КОМШИЈСКЕ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ


19.04.2022.

Отишли смо корак даље у остварењу циља да се глас ученика чује, да се поштују дечја права и да се међусобно уважавамо и поштујемо.

У уторак 19. априла 2022. године угостили смо ученике, чланове Ученичког парламента Основне школе „Ђуро Стругар“.

На темељима основних начела рада Ученичког парламента заснована је и ова заједничка акција. Представници ученика на челу са наставницама Јасном Глушац и Јеленом Матијевић и са директоркама школа Светланом Милутиновић и Аном Лазаревић, разговарали су о школском животу, указали на проблеме, изнели потребе, похвалили рад својих школа. Дискутовало се о толеранцији, ненасилној комуникацији, сарадњи, решавању конфликата....

Циљ овог састанка био је да се ученици две школе друже, едукују и своје знање једни другима пренесу. Овом приликом наши млади парламентарци показали су да добро познају основне принципе на којима почива успешна комуникација.

Састанак је свакако почетак умрежавања наших школа и шанса за даље унапређење положаја младих у локалним заједницама и друштву у целини. На овај начин Ученички парламент будућности својим деловањем излази из оквира школа и постаје значајан чинилац у локалној средини. Овакав парламент ствара младе људе који мисле својом главом и чији се глас чује.

Закључак је да је ово сјајна идеја, да се на овај начин деца повезују, размењују искуства, друже се и напредују. До краја школске године утврђене су чак три заједничке активности: такмичарки квиз знања, спортски дан и прослава матурске вечери. Иницијатива је покретач, а воља реализатор.

Покренули смо, вољни смо, радујемо се!

Јасна Глушац, наставница историје

Бојана Данчула Дејановић, наставница српског језика

СВЕ НОВОСТИ