ПОСЕТИЛИ СМО АРТ ГАЛЕРИЈУ „ХАОС“


26.10.2022.

Дана, 26. октобра 2022. године у оквиру предмета слободних наставних активности – ликовна култура и цртање, посетили смо интересантну изложбу у центру града, у галерији „Хаос“, у Доситејевој улици. Изложба носи назив „Кроз шуму“, а ауторка је ликовна уметница Катарина Алемпијевић из Чачка.

Изложба је специфична у више сегмената, а посебно је занимљива техника којом су радови на изложби изведени. У питању је поигравање са свиленим материјалом, тилом и концем. То су својеврсне просторне инсталације у којима су цртежи урађени ручним везом црвеним свиленим концем на танком провидном тилу. Један део објеката у инсталацијама је рађен од свиленог материјала ушивањем делова. У основи су црвене балетанке из којих полазе танке свилене нити које на старинском раму за вез граде веома прецизне, танане и готово нестварне цртеже инспирисане шумом и шумским становницима. Централни део поставке чини дрво које је сашивено од црвене свиле, а у његовој основи су такође балетанке. Дрво је невидљивим нитима окачено о плафон галерије, тако да даје утисак да заиста израста из ципела и лебди у простору. Уметница оставља посетиоцима да сами доживе изложбу на свој начин.

Ученици су имали прилику да се упознају са новим видом ликовног израза – цртеж у простору, просторна инсталација. Било им је веома занимљиво и необично да виде такву врсту рада. Били су изненађени и задивљени прецизношћу са којом је уметница извезла све цртеже и пажљиво ушивала осетљиве и минијатурне делове својих објеката градећи велику целину у простору.

У једном делу поставке имали смо могућност да на монитору видимо и део претходних изложби ове уметнице, које су једнако инспиративне и необичне, како у мотивима, тако и у самој изради и поигравању са техникама које изискују огромну посвећеност, стрпљење и истрајност. То су уједно и кључни појмови и особине које смо желели да истакнемо у овом процесу и посети изложби; да покушамо део тих принципа да применимо у споственом раду и свакодневним активностима.

Небојша Петровић,

наставник ликовне културе

СВЕ НОВОСТИ