ПОСЕТА ИЗЛОЖБИ „НЕПОУЗДАНИ ПРИПОВЕДАЧ“ МРЂАНА БАЈИЋА, МУЗЕЈ САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ У БЕОГРАДУ


07.12.2022.

Дана, 7. децембра 2022. у оквиру предмета слободних наставних активности – ликовна култура и цртање, посетили смо изложбу истакнутог уметника Мрђана Бајића. Изложба носи назив „Непоуздани приповедач“, а у питању су радови из четрдесетогодишњег уметниковог стваралачког опуса.

Већ на самом улазу у музеј затиче нас изненађење у виду огромне скулптуре састављене од различитих елемената – аутобус из Лондона, популарни „даблдекер“ на чијем крову се налази огромна глава коња, реплика скулптуре са грчког храма Партенона. Остали радови, даље у самом музеју, постављени у целом простору на пет нивоа, једанко су занимљиви, провоцирајући, маштовити, необични. Скулптуре су великих димензија, и помало личе на неке необичне грађевине. Поред њих могу се видети многобројне мање скулптуре, макете и модели који су служили уметнику у пројектовању и промишљању коначних скулптура. Такође, на зидовима се налазе слике и цртежи који су такође својеврсне скице и истраживачки процес.

Ученици су били изненађени и одушевљени. Нико од присутних ученика није имао прилику пре да види такву врсту радова. Оно што је било посебно занимљиво, на шта су ученици највише и реаговали, јесу невероватно маштовите идеје, спајање извајаних предмета са неким предметима и објекатима из свакодневне употребе – играчака, аутомобила, делова машина, кутија, грађевиснког материјала, украсних фигура и сл. И сама величина тих скулптура је изазвала реакцију дивљења, чуђења и побудила радозналост код већине ученика. Са узбуђењем и великим интересовањем смо обишли све нивое, фотографисали, правили видео записе и забелешке о утисцима.

На крају обиласка имали смо и прилику да погледамо документарни филм о уметнкиковом процесу рада, грађењу тих импозантних композиција у простору – што је такође било веома значајно и дало ученицима одговоре на многа питања.

Испоставило се да је овај обилазак био „пун погодак“ и побудио је у ученицима велико интересовање и жељу за новим обиласцима и истраживањима уметничких простора и дела.Присутни ученици: Михаела Мајра Абрамовић, Филип Асановић, Јован Коледин, Сара Фехер, Богдана Гроздановић, Дуња Галик, Силвија Мустафа, Петра Бабић и Наталија Чабаркапа.

Наставник ликовне културе,

Небојша Петровић

Галерију слика "ПОСЕТА ИЗЛОЖБИ „НЕПОУЗДАНИ ПРИПОВЕДАЧ“ МРЂАНА БАЈИЋА" можете погледати на нашој страници "Галерија" или ОВДЕ.

СВЕ НОВОСТИ