МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА - ДАН РОЗЕ МАЈИЦА


22.02.2023.

Дана 22. фебруара обележава се Међународни дан борбе против вршњачког насиља. Овом приликом директорка наше школе Светлана Милутиновић и Ученички парламент добили су позив од ОШ „Марко Орешковић“ да заједно обележе овај важан датум. Познат и као дан ружичастих мајица овај дан носи много важних порука, једна од њих свакако јесте „Стоп вршњачком насиљу“.

Под слоганом „Некоме фора, некоме ноћна мора“ парламентарци ОШ „Марко Орешковић“ извели су кратку представу која говори о вршњачком насиљу. Ученици ове основне школе показали су нам својом представом како је школа много боље место без вршњачког насиља.

Такође, као један од учесника били су и чланови парламента ОШ „Надежде Петровић“, који су се представили на најбољи начин, кроз разговор и указали на проблеме са којима се млади данас сусрећу, пре свега у односу са вршњацима. Њихово представљање пробудило је интресовање присутних ученика и њихових наставника, који су пожелели да се и на следећем сусрету парламентараца наших школа поново покрене ова тема, која је од изузетног значаја за све нас.

Ученици ОШ „Бранко Радичевић“ су нам се представили излагањем шта је вршњачко насиље и како треба реаговати када уочимо да неко учествује у њему. Поруке ученика су моћне и треба свакодневно да разговарамо на ову тему, како би се избегла ова учестала појава.

За ову посету наши парламентарци у сарадњи са калиграфском секцијом и наставницом српског језика и књижевности Бојаном Данчулом Дејановић исписивали су на ружичастим мајицама поруке Стоп вршањачком насиљу, које су носили за ову прилику. Такође, ученици старијих разреда наше школе, уз велику помоћ наставника ликовне културе Небојше Петровића, снимили су кратак филм на тему вршњачког насиља и указали на то које све врсте насиља постоје и на који начин треба реаговати уколико примете некога ко је изложен вршњачком насиљу. Филм је завршен јасном поруком „Буди друг, стоп вршњачком насиљу!“ Такође, овом приликом указали су на чињеницу да је у нашој школи на снази забрана употребе мобилних телефона која је сигурно допринела да се ученици више друже, међусобно разговарају и размењују идеје.

Наши млади парламентарци и овај пут су оправдали поверење свих нас и показали да су најбољи у ономе што раде, пре свега за своју школу, а онда и за своје вршњаке.

Свака част, само тако наставите!

Руководилац Ученичког парламента,

Јасна Глушац

Галерију слика „МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА - ДАН РОЗЕ МАЈИЦА“ можете погледати на нашој страници "Галерија" или ОВДЕ.

СВЕ НОВОСТИ