УЛИЧНА УМЕТНОСТ- ШЕТЊА ГРАДОМ


08.03.2023.

ШЕТЊА УЛИЦАМА СТАРОГ ГРАДА, ОБИЛАЗАК МУРАЛА И РАЗГОВОР О УЛИЧНОЈ УМЕТНОСТИ (СНА – ликовна култура и цртање)

Дана, 8. марта 2023. у оквиру предмета слободних наставних активности – ликовна култура и цртање у 5. разреду, организовали смо едукативну шетњу улицама Старог града. Тачније направили смо круг од Бранковог моста, преко Савамале, даље Карађорђевом улицом, поред једне од зграда Факултета примењених уметности, па преко Косанчићевог венца, даље улицама Краља Петра и Кнеза Михајла, све до Музеја примењених уметности (Топличин венац) и назад Поп Лукином улицом до Бранковог моста.

Тема шетње је била улична умететност. Обишли смо неколико зграда на којима се налазе упечатљиви, тематски и у контексту града значајни мурали. Истраживали смо уз помоћ мобилних телефона и претраживача ко су аутори тих мурала, шта они представљају, у ком периоду и којом приликом су настали. Успут смо и обрадили основне појмове уличне уметности, технике и начине израде мурала. Разговарали смо и о дозвољеном и недозвољеном цртању и сликању на јавним површинама, о историјату и значају визуелне уметности у јавном простору.

Успут смо наилазили и на мноштво графита, порука на зидовима, слободних цртежа, налепљених стикера, плаката који су такође део уличне уметности или неке врсте изражавања у јавном простору. Покушали смо да упоредимо и направимо разлику између порука мржње, жврљотина, интервенција које имају за циљ нарушавање изгледа јавних површина и оних интервенција које имају неку другачију сврху, поруку, смисао, иако су све те интервенције настале на површинама које немају дозволу за ту сврху. Поменули смо и неке појмове везане за графите као уметнички израз и као део популарне културе.

Обишли смо и један од првих, најпознатијих мурала у Београду, који се налази поред Факултета ликовних уметности.

Непланирано, а повучени радозналошћу ученика, посетили смо и једну продајну галерију уметнина (слика и уметничких предмета) у којој излажу махом млади аутори. У питању је савремена уметност, а по реакцијама дивљења и одушевљења мећу ученицима, може се закључити да им је блиска и генерацијски. Постављали су прегршт питања кустоскињама у галерији, интересовали се за ауторе и начине израде појединих радова, коментарисали и дискутовали. То је свакако овај излет учинило богатијим и отворило пут новим интересовањима и идејама за будуће обиласке.

Присутни ученици 5. разреда: Михаела Мајра Абрамовић, Филип Асановић, Јован Коледин, Сара Фехер, Богдана Гроздановић, Дуња Галик, Тара Часар и Ирина Окановић.

Наставник ликовне културе: Небојша Петровић

СВЕ НОВОСТИ